Zgodovina in kultura

Aktivnosti

Zgodovina in kultura

Maribor ponuja številne znamenitosti v starem mestnem jedru: Glavni trg s Kužnim znamenjem, Rotovž, Poštna ulica, Stolnica, SNG Maribor, Grajski trg s Pokrajinskim muzejem, spomenik NOB, Vinagova klet, Frančiškanska cerkev, Mariborski park, Vetrinjski dvor, Sinagoga, Lent, Stara trta, Žički dvor, Gostilna Maribor (bivši Koper, pivovarna Tscheligi)

Kužno znamenje z rotovžem na glavnem trgu

V Mariboru se je v 17. stoletju prvič pojavi kuga, zaradi katere je umrla tretjina prebivalstva. V zahvalo za prenehanje kuge so mariborski prebivalci leta 1681 postavili kužno znamenje – steber s podobo Marije in šestih svetnikov priprošnjikov. Tega so v 18. stoletju nadomestili z današnjim, ki je delo Jožefa Štrauba.

Nekdanje rotovško dvorišče s hlevi na mestu, kjer zdaj stoji stavba mestne uprave, je bilo tudi tržni prostor, na katerem so kmetje prodajali moko in seno. Trg je nosil različna imena, leta 1876 pa so ga preimenovali v Rathausplatz (Rotovški trg), ki se je ohranil do danes. Leta 1515 so na trgu zgradili mestno hišo – Rotovž s čudovitim balkonom z reliefom, na katerem je upodobljen mestni grb, obdan z dvema levoma in letnico 1565.

Kužno znamenje z rotovžem na glavnem trgu
Stolnica
Stolnica

Stolna cerkev na Slomškovem trgu je dolgoletno mestno versko središče, kjer se odvijajo vsa najpomembnejša bogoslužja. Cerkev je bila prvotno zgrajena v 12. stoletju v romanskem slogu, vendar lahko v njej najdemo stvaritve iz obdobja gotike in baroka, saj je cerkev večkrat pogorela. V zadnjih letih najbolj prepoznavna zaradi škofa Antona Martina Slomška, prvega slovenskega svetnika, ki ima v cerkvi svoj grob. Stolnica je sedež mariborske Nadškofije. V cerkvenem zvoniku s konca 18. stoletja si lahko ogledate razstavo z naslovom Čuvajnica na stolpu, ki prikazuje nekdanje stanovanje in službo požarnega čuvaja, ki je živel na vrhu stolnega zvonika.

Več info: http://www.stolnicamaribor.si/

SNG Maribor

Slovensko narodno gledališče Maribor s svojo izvirno gledališko produkcijo nenehno plemeniti slovenski kulturni prostor in premika meje mogočega – ne samo v uprizoritveni umetnosti, ampak tudi v družbi, bodisi z idejami, kreativnostjo ali s svojim družbenim angažmajem. Gledališče, ki pod eno streho združuje Dramo, Opero, Balet in Festival Borštnikovo srečanje, je prostor srečevanj ljudi, idej ter sobivanja različnih dialogov, jezikov, kultur in uprizoritvenih poetik. Med produkcijami še posebej izstopajo baletne predstave, ki nastajajo pod koreografom Edwardom Clugom. Z njegovo predstavo Peer Gynt je ansambel gostoval tudi v znamenitem moskovskem Bolšoj teatru.

Več info: https://www.sng-mb.si/;

SNG Maribor
Pokrajinski muzej
Pokrajinski muzej

Pokrajinski muzej se nahaja v Mariborskem gradu in je že sam po sebi arhitektonski spomenik. V njem lahko raziščete arheološke, etnološke in širše kulturno-zgodovinske zbirke mariborske regije in okolice. Poleg stalne zbirke muzej prireja tudi občasne razstave ter koncerte v Viteški dvorani, kjer je nekoč koncertiral tudi znameniti skladatelj in pianist Franz Liszt.

Več info: www.museum-mb.si

Festival Lent

Festival Lent je največji slovenski festival na prostem in eden največjih v Evropi. Festival Lent konec meseca junija v mesto pripelje umetnike iz vsega sveta – pod njegovim okriljem potekajo svetovno uveljavljeni mednarodni CIOFF festival Folkart, mednarodni festival jazzovske glasbe Jazzlent, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival ustvarjanja in radovednosti Art Kamp in festival slovenske kulinarike Sladolent.

Festival Lent je gostil velike glasbene legende, kot so B. B. King, James Brown, Ray Charles, Solomon Burke in Stephane Grapelliter druga svetovna glasbena imena.

Več info: https://www.festival-lent.si/

Festival Lent

Darilni bon

Podarite doživetje! Nakup darilnega bona je lahko pozitivno sporočilo, navdih in čudovito presenečenje.

* Darilni bon je vnovčljiv vseh enotah Rožmarin Hospitality Group (RESTAVRACIJA ROŽMARIN, LA PIZZERIA,
STEAKHOUSE ROŽMARIN, POPER, HOTEL MARIBOR (namestitev in savna) in SHOPU (nakup olivnega in bučnega
olja, vrhunskih vin, šampanjcev, konjakov, rumov, suhomesnatih izdelkov, kozarcev in še mnogo več!)

Podarite darilni bon
Spoznajte našo zgodbo

Spoznajte
našo zgodbo

Smo razvojno in trajnostno naravnano podjetje s 15 letno tradicijo, ki skozi raznoliko gastronomsko, nastanitveno in kulturno vsebino prinaša trende in storitve na najvišji ravni kakovosti.

Z renovacijo starih propadajočih poslopij smo v središču mesta obudili številne arhitekturne bisere, katerim z revitalizacijo in premišljenimi vsebinami vlivamo novo življenje.

Newsletter

Naročite se na naš Newsletter in ničesar ne boste zamudili.