Stara trta

Aktivnosti

Stara trta

Častitljiva dama, ki že več kot štiri stoletja prepleta prst na nabrežju reke drave. To je stara trta, najstarejša žlahtna vinska trta na svetu.

Posajena ob koncu srednjega veka, ji je vse do danes uspelo preživeti turška obleganja, številne požare, srdite boje med napadalci in branilci mesta, zavezniško bombardiranje in celo trtno uš, ki je uspela pokončati večino preostalih trt. Vztrajala je in vztraja vse do danes ter tako že 400 let kljubuje času in nas uči, da se ne smemo predati in da so močne korenine najpomembnejše za ustvarjanje odličnih vsebin.

Stara trta – simbol prijateljstva, povezovanja in regije

Stara trta, po sorti žametovka oziroma modra kavčina je zapisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša vinorodna trta na svetu. Predstavlja simbol bogate vinske tradicije Maribora, Štajerske in Slovenije.

Stara trta svoje korenine poganja že po vsem svetu zaradi česar je postala simbol prijateljstva in medsebojnega povezovanja. Vsako leto, mesto Maribor na pomembnem protokolarnem dogodku njene dragocene cepiče podari partnerskim občinam, ustanovam po Sloveniji in svetu. Korenine potomk častitljive dame tako prepletajo prst na štirih kontinentih in v kar 24-ih državah, med katere nedavno sodi prav tako Japonska. Simboličnega letnega pridelka vin (35 do 55 kg) je ustekleničenega v 2,5 dcl stekleničke, ki predstavljajo dragoceno protokolarno darilo, letno pa jih napolnijo le 100.

Najstarejša trta na svetu je locirana v starem mestnem jedru ob reki Dravi, le 200 metrov hoda od Hotela Maribor, Garden Rooms. Kot ponosni lastnik cepiča Stare trte, smo le-tega tudi slavnostno posadili na zelenem vrtu Hotela Maribor, Garden Rooms.

Stara trta – simbol prijateljstva,
            povezovanja in regije

Darilni bon

Podarite doživetje! Nakup darilnega bona je lahko pozitivno sporočilo, navdih in čudovito presenečenje.

* Darilni bon je vnovčljiv vseh enotah Rožmarin Hospitality Group (RESTAVRACIJA ROŽMARIN, LA PIZZERIA,
STEAKHOUSE ROŽMARIN, POPER, HOTEL MARIBOR (namestitev in savna) in SHOPU (nakup olivnega in bučnega
olja, vrhunskih vin, šampanjcev, konjakov, rumov, suhomesnatih izdelkov, kozarcev in še mnogo več!)

Podarite darilni bon
Spoznajte našo zgodbo

Spoznajte
našo zgodbo

Smo razvojno in trajnostno naravnano podjetje s 15 letno tradicijo, ki skozi raznoliko gastronomsko, nastanitveno in kulturno vsebino prinaša trende in storitve na najvišji ravni kakovosti.

Z renovacijo starih propadajočih poslopij smo v središču mesta obudili številne arhitekturne bisere, katerim z revitalizacijo in premišljenimi vsebinami vlivamo novo življenje.

Newsletter

Naročite se na naš Newsletter in ničesar ne boste zamudili.